Gebakken Rijst met Ei
Ingrediënten
Bereiding
- 1
Voorbereiding
Kook de rijst een dag van tevoren en laat het goed uitdrogen in de koelkast. Maak de rijst met je handen of een vork goed los om klonten te voorkomen.
- 2
Snijden
Snijd de ui en wortel in kleine blokjes van 1 cm of kleiner. Snijd de lente-uitjes in dunne ringetjes en hak de knoflook fijn. Snijd de proteïne (garnalen, kip of bacon) in kleine blokjes. Als je kip gebruikt, zorg ervoor dat het al gaar is. Zet alles klaar in kleine bakjes.
- 3
Ei bakken
Zet de wok op hoog vuur en laat deze heel heet worden. Voeg wat olie toe, zet het vuur iets lager en voeg de lichtgeklopte eieren toe. Beweeg of schud de wok lichtjes om het eimengsel te verdelen. Na 30 seconden zijn de eieren goudgeel en een beetje luchtig. Keer om en bak nog 15 seconden aan de andere kant. Het resultaat moet eerder een luchtige omelet dan roerei zijn. Doe het eimengsel in een lege kom.
- 4
Proteïne en Groenten Bakken
Verwarm de wok opnieuw tot zeer heet. Voeg wat olie toe. Bak de proteïne kort aan en schep goed om. Voeg ui en wortel toe en bak nog 1 minuut mee. Blijf goed roeren om aanbranden te voorkomen. Doe het in de kom met eieren.
- 5
Rijst Bakken
Verwarm de lege wok opnieuw tot zeer heet. Bak de rijst 3 minuten totdat deze een lichte kleur krijgt en getoast is. Blijf goed omscheppen om aanbranden te voorkomen. Voeg de lente-ui en knoflook toe en schep deze 30 seconden om totdat het goed gaat geuren.
- 6
Samenvoegen en Serveren
Voeg het ei, de groenten en proteïne toe aan de wok met rijst. Breek het eimengsel met een lepel of spatel in kleine stukjes. Giet de sojasaus en sesamolie langs de rand van de wok. Voeg als laatste de erwten toe, schep goed om en serveer op een schaal of in kommen.
- TIP
Begin met koude rijst; bewaar het een dag van tevoren in de koelkast voor een optimale textuur. Zorg ervoor dat je de rijst goed losmaakt om klonten te vermijden. Snijd de ingrediënten in kleine stukjes voor een gelijkmatige verdeling en snellere bereiding. Verhit de wok goed en wacht tot deze echt heet is voordat je begint met bakken. Dit draagt bij aan de kenmerkende smaak van gebakken rijst. Bak het ei apart en voeg het later toe aan de rijst voor een luchtige textuur. Breng extra smaak aan met sojasaus en sesamolie. Voeg deze ingrediënten langs de rand van de wok toe voor een subtiele smaak. Experimenteer met proteïne door garnalen, kip of bacon toe te voegen, of laat het weg voor een vegetarische variant.

