🚧 We hebben een nieuwe website. Heb je een tip? Vertel het ons.
DeKookClub logo

Wortel

De wortel is een wortelgewas, meestal oranje van kleur, maar er zijn ook paarse, zwarte, rode, witte en gele soorten, allemaal gekweekte varianten van de wilde wortel. De plant is waarschijnlijk afkomstig uit Perzië en werd oorspronkelijk gekweekt voor zijn bladeren en zaden. Het meest gegeten deel van de plant is de penwortel, hoewel ook de stengels en de bladeren worden gegeten.

Bewaren

Kies wortelen die stevig zijn, goed gevormd, met een mooie oranje kleur. Kleinere wortelen zijn meestal zoeter en zachter. Als wortelen worden verkocht met blad eraan, moeten ze fris en heldergroen zijn. Bewaar de wortels in een papieren zak in de koelkast.

Geschilde babyworteltjes zijn eigenlijk grotere wortelen die zijn bijgesneden tot "babyformaat". Ze zijn minstens een week houdbaar in de koelkast. Omdat ze al geschild zijn, kan er een lichte glans op het oppervlak komen; leg ze een paar minuten in koud water en ze krijgen hun schitterende oranje kleur terug.

Schoonmaken

Goed wassen of licht schrapen zodat alle aarde verwijderd is. Oude en grote wortelen moeten worden geschild. Wortelen zijn veelzijdig te bereiden en te koken. Snijd ze in ringen, blokjes, reepjes of stukjes. Wortelen worden vaak geraspt voor salades.

Bereiden

Wortelen kunnen rauw als tussendoortje worden gegeten, of gekookt en verwerkt in hartige en bepaalde zoete gerechten, zoals worteltjestaart of cake. Wortelen moeten worden gekookt tot ze zacht en, afhankelijk van de voorkeur, nog enigszins knapperig zijn. Gekookte, zachte wortelen kunnen worden gepureerd of gestampt.

Smaak

Wortelen hebben een zoete, aardse smaak met een knapperige textuur die zowel verfrissend als bevredigend is. De smaak van wortelen wordt voornamelijk beïnvloed door hun natuurlijke suikergehalte en de aanwezigheid van organische verbindingen zoals carotenoïden, die verantwoordelijk zijn voor hun kenmerkende kleur.

In hun rauwe vorm hebben wortelen een knapperige textuur en een milde, zoete smaak die doet denken aan verse aarde en zonovergoten dagen. Deze zoetheid wordt versterkt wanneer wortelen vers zijn en wordt vaak gewaardeerd als een verfrissend en voedzaam tussendoortje.

Wanneer wortelen gekookt worden, zoals stomen, koken of roosteren, behouden ze hun natuurlijke zoetheid en ontwikkelen ze een zachtere textuur. Door wortelen te koken concentreren de natuurlijke smaken zich en worden ze nog zoeter, terwijl hun knapperige textuur behouden blijft.

Wortelen worden vaak gebruikt in verschillende gerechten, van salades en soepen tot bijgerechten en hoofdgerechten. Het is een veelzijdige groente die goed samengaat met een verscheidenheid aan kruiden, specerijen en specerijen en kleur, smaak en voedingswaarde toevoegt aan veel gerechten.

Gezond

Wortelen zijn een goede bron van vitamine A, die afkomstig is van karoteen, met name betacaroteen, dat door het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Eén middelgrote wortel levert meer dan de aanbevolen dagelijkse inname. Wortelen zijn ook een bron van voedingsvezels, foliumzuur en vitamine B6 en bevatten een aanzienlijke hoeveelheid kalium.

Recepten met Wortel als ingrediënt

Gerelateerde Groenten