Bloemkool Ovenschotel met Gehakt
Ingrediënten
Bereiding
- 1
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 200°C.
- 2
Aardappelpuree maken
Schil en kook de aardappelen. Maak hiervan een smeuïge puree met de warme melk, boter en ei.
- 3
Bloemkool bereiden
Snijd de bloemkool in kleine roosjes en kook ze gaar.
- 4
Gehakt bakken
Smelt de boter in een bakpan en bak het gehakt rul.
- 5
Bechamelsaus maken
Smelt de boter in een steelpannetje. Voeg de bloem toe en roer met een garde. Laat het mengsel een beetje opdrogen tot het naar koekjes ruikt. Voeg beetje bij beetje de koude melk toe en roer telkens glad. Laat de saus indikken en enkele minuten doorkoken. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
- 6
Ovenschotel samenstellen
Begin met een laag gehakt onderaan in de ovenschaal. Voeg de bloemkoolroosjes en een laag bechamelsaus toe. Bedek met de aardappelpuree. Voeg als laatste een laagje bechamelsaus toe en strooi de geraspte kaas erover.
- 7
Ovenschotel bakken
Bak de ovenschotel 20 minuten in de oven. Zet de ovenschotel daarna even onder de grill om de kaas te laten kleuren.
- TIP
Bij het bereiden van deze bloemkool ovenschotel met gehakt is het belangrijk om de aardappelpuree lekker romig te maken door voldoende warme melk en boter toe te voegen, en vergeet niet om het ei goed door de puree te mengen voor extra smeuïgheid. Voor de bechamelsaus kun je eventueel wat kookvocht van de bloemkool gebruiken om de saus extra smaak te geven. Zorg ervoor dat je de saus goed roert om klontjes te voorkomen en laat deze even doorkoken zodat de bloemsmaak verdwijnt. Als je de ovenschotel samenstelt, druk dan het gehakt goed aan zodat het een stevige basis vormt, en verdeel de bechamelsaus gelijkmatig voor een mooie, gladde afwerking. Voor een knapperige en goudbruine bovenkant kun je de ovenschotel even onder de grill zetten aan het einde van de baktijd.
