🚧 We hebben een nieuwe website. Heb je een tip? Vertel het ons.
DeKookClub logo

Bloemkool Ovenschotel met Gehakt

Door De Kookclub
60 minuten
Deze ovenschotel met gehakt, aardappelen en bloemkool is pure comfort food en ideaal als je weinig tijd hebt. Het gerecht is gemakkelijk te bereiden en perfect voor een gezellige avondmaaltijd met familie of vrienden. De combinatie van zachte aardappelpuree, gekruid gehakt en romige bechamelsaus maakt dit een onweerstaanbare ovenschotel die iedereen zal waarderen.
60 minuten

Ingrediënten

6 pers.

Bereiding

  • 1

    Voorbereiding

    Verwarm de oven voor op 200°C.

  • 2

    Aardappelpuree maken

    Schil en kook de aardappelen. Maak hiervan een smeuïge puree met de warme melk, boter en ei.

  • 3

    Bloemkool bereiden

    Snijd de bloemkool in kleine roosjes en kook ze gaar.

  • 4

    Gehakt bakken

    Smelt de boter in een bakpan en bak het gehakt rul.

  • 5

    Bechamelsaus maken

    Smelt de boter in een steelpannetje. Voeg de bloem toe en roer met een garde. Laat het mengsel een beetje opdrogen tot het naar koekjes ruikt. Voeg beetje bij beetje de koude melk toe en roer telkens glad. Laat de saus indikken en enkele minuten doorkoken. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.

  • 6

    Ovenschotel samenstellen

    Begin met een laag gehakt onderaan in de ovenschaal. Voeg de bloemkoolroosjes en een laag bechamelsaus toe. Bedek met de aardappelpuree. Voeg als laatste een laagje bechamelsaus toe en strooi de geraspte kaas erover.

  • 7

    Ovenschotel bakken

    Bak de ovenschotel 20 minuten in de oven. Zet de ovenschotel daarna even onder de grill om de kaas te laten kleuren.

  • TIP

    Bij het bereiden van deze bloemkool ovenschotel met gehakt is het belangrijk om de aardappelpuree lekker romig te maken door voldoende warme melk en boter toe te voegen, en vergeet niet om het ei goed door de puree te mengen voor extra smeuïgheid. Voor de bechamelsaus kun je eventueel wat kookvocht van de bloemkool gebruiken om de saus extra smaak te geven. Zorg ervoor dat je de saus goed roert om klontjes te voorkomen en laat deze even doorkoken zodat de bloemsmaak verdwijnt. Als je de ovenschotel samenstelt, druk dan het gehakt goed aan zodat het een stevige basis vormt, en verdeel de bechamelsaus gelijkmatig voor een mooie, gladde afwerking. Voor een knapperige en goudbruine bovenkant kun je de ovenschotel even onder de grill zetten aan het einde van de baktijd.

Reviews

Gerelateerde recepten