Bewaren
Bewaar aardappelen op een droge, koele plaats buiten de koelkast. Open de zak waarin ze worden verkocht. Zo kunnen de aardappelen lucht krijgen en wordt voorkomen dat ze snel uitlopen. Aardappelen moeten stevig aanvoelen. Aardappelen waar je in kunt knijpen zijn te oud en niet meer lekker.
Om gekookte aardappelen te bewaren en verspilling te voorkomen, kun je ze het beste gewoon in de koelkast bewaren. Als je van plan bent om de aardappelen langer te bewaren, kan je ze ook in de vriezer bewaren.
Het is zonde om gekookte aardappelen weg te gooien als je ze niet meteen opeet. Je kunt ze beter hergebruiken door er bijvoorbeeld gebakken aardappels van te maken. Op die manier hoef je een andere dag minder verse aardappelen te koken.
Schoonmaken
Kook of bak je de aardappelen in hun schil, schrob ze dan met een borsteltje in een ruime bak met koud water schoon en spoel ze na. Verwijder wel de pitten en de gekleurde of beurse plekken.
Bereiden
Leg het deksel op de pan en breng alles op hoog vuur aan de kook.
Nu gaat de kooktijd in. Draai het vuur zo laag dat het water nog net blijft koken. Kook de aardappels in de aangegeven tijd gaar.
Giet de aardappels af, schud ze een paar keer in de pan p, zodat ze iets uitdampen.
Smaak
Aardappelen hebben een vrij neutrale smaak, waardoor ze een veelzijdig ingrediënt zijn dat goed samengaat met verschillende smaken en bereidingswijzen. Over het algemeen hebben ze een milde, aardse smaak met een lichte zoetheid, vooral als ze gekookt zijn.
De exacte smaak van aardappelen kan variëren van ras tot ras. Sommige rassen zijn iets zoeter, terwijl andere een meer uitgesproken aardse smaak hebben.
Het kookproces kan ook de smaak en textuur van aardappelen beïnvloeden. Gekookte aardappelen hebben meestal een zachte textuur en een subtiele zoete smaak, terwijl gebakken of geroosterde aardappelen een knapperige buitenkant kunnen hebben en een romige binnenkant met een licht geroosterde smaak.
Gezond
Naast zetmeel bevatten aardappelen vitaminen, mineralen en vezels. Ze zijn rijk aan vitamine C, een antioxidant. Vroeger waren aardappelen een levensreddende voedselbron omdat de vitamine C scheurbuik tegenging. Een andere belangrijke voedingsstof in aardappelen is kalium, een elektrolyt dat helpt bij de werking van ons hart, spieren en zenuwstelsel. De aardappelschil bevat vezels, die belangrijk zijn voor de spijsvertering. Aardappelen worden doorgaans ingedeeld als niet zo gezond wanneer ze zijn bedekt met toppings als kaas, zure room en spek.
Als je let op de grootte van de porties en de toppings, kunnen aardappelen bij elke maaltijd lekker en goed smaken. Sommige aardappelsoorten, vooral die met een andere kleur, bevatten meer voedingsstoffen die goed zijn voor de gezondheid. In het algemeen geldt: hoe donkerder de aardappel, hoe meer antioxidanten hij bevat.
Zoete aardappelen zijn een goede bron van vitamine A, een belangrijke voedingsstof voor de immuniteit en de gezondheid van de ogen. Paarse aardappelen zijn rijk aan antioxidanten, waaronder anthocyanen, die hartziekten en kanker kunnen voorkomen en de gezondheid van de hersenen kunnen bevorderen.

