🚧 We hebben een nieuwe website. Heb je een tip? Vertel het ons.
DeKookClub logo

Zuurkool Ovenschotel met Appel en Kaas

Door De Kookclub
45 minuten
Een heerlijke ovenschotel met een combinatie van zoete appels, zachte zuurkool, smaakvol gehakt en romige aardappelpuree, afgemaakt met crème fraîche en geraspte kaas. Perfect voor een warme maaltijd in 45 minuten.
45 minuten

Ingrediënten

4 pers.

Bereiding

  • 1

    Voorbereiding

    Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de aardappelen en snijd ze in kleine stukken. Kook de aardappelen met wat zout gaar.

  • 2

    Gehakt Bakken

    Bak het gehakt op laag vuur zonder boter of olie tot het rul is.

  • 3

    Zuurkool en Appel Voorbereiden

    Laat de zuurkool uitlekken en snijd de appels in kleine stukjes. Verwarm de zuurkool kort in een pan.

  • 4

    Mengsel Maken

    Meng de zuurkool met 2 eetlepels crème fraîche en de kleingesneden appel. Bedek de bodem van een ovenschaal met dit mengsel en verdeel hierover het gebakken gehakt.

  • 5

    Aardappelpuree Maken

    Stamp de gekookte aardappelen tot een puree samen met de nootmuskaat, mosterd, melk, boter en breng op smaak met peper en zout.

  • 6

    Ovenschotel Samenstellen

    Verdeel de aardappelpuree over de ovenschaal en strijk de bovenkant glad met de bolle kant van een lepel. Verdeel een laagje crème fraîche over de aardappelpuree en strooi de geraspte kaas eroverheen.

  • 7

    Bakken

    Plaats de ovenschotel in de oven en bak deze in ongeveer 30 minuten goudbruin.

  • TIP

    Voor een nog rijkere smaak kun je de gehakt kruiden met wat knoflook en ui voordat je het bakt. Gebruik half-om-half gehakt voor een iets vollere smaak. Experimenteer met verschillende soorten appels om de juiste balans tussen zoet en zuur te vinden; Elstar of Goudreinet zijn ook goede opties. Voeg een handvol rozijnen toe aan het zuurkoolmengsel voor een zoete twist. Als je van een extra krokante bovenlaag houdt, kun je wat paneermeel over de geraspte kaas strooien voordat je de ovenschotel bakt.

Reviews

Gerelateerde recepten