🚧 We hebben een nieuwe website. Heb je een tip? Vertel het ons.
DeKookClub logo

Prei

Prei behoort tot de familie van de ui en lijkt een beetje op een uitvergrote lente-ui, met een milde uiensmaak. De prei bestaat uit twee delen, een wit en een groen deel. Het witte deel van de prei groeit ondergronds en wordt dus niet blootgesteld aan zonlicht. Het groene deel groeit wel boven de grond en is wat taaier en heeft een minder sterke uien- of knoflooksmaak dan het witte deel.

Soorten

De prei behoort tot de lookfamilie en bestaat in twee soorten: zomer- en winterprei. Winterprei is iets dikker en steviger, maar beide soorten smaken hetzelfde.

Bewaren

Kies goed gevormde, middelgrote stengels met frisgroene toppen en veel wit vruchtvlees. Bewaar de prei in een papieren zak in de koelkast.

Schoonmaken

Snijd het uiteinde van de wortels af en snijd de groene toppen weg - er blijft ongeveer 10 cm van het groen over. Verwijder de buitenste bladeren die grof of beschadigd zijn. Maak een snee in de lengte van de groene stengel en spoel grondig in koud stromend water. Soms blijft er aarde achter omdat prei wordt geteeld met aarde eromheen om hem wit te houden. Snijd in de gewenste grootte.

Bereiden

Prei kan bereid worden gekookt, gestoomd, geroerbakt of gestoofd. Lekker in soep, flensjes, taarten en stoofschotels. Serveren met een witte of kaassaus. Gekookte koude prei kan worden gebruikt in salades.

Omdat prei tot de ui-familie behoort, kan hij worden gebruikt om een milde ui-smaak te geven aan recepten, zowel rauw als gekookt.

Smaak

Prei heeft een milde, zoete en licht kruidige smaak, vergelijkbaar met ui maar met een zachtere en meer verfijnde smaak. De smaak van prei wordt voornamelijk bepaald door de witte en lichtgroene delen van de plant, terwijl de donkergroene bladeren een iets sterkere smaak hebben.

Verschillende bereidingswijzen kunnen de smaak van prei beïnvloeden. Als prei gekookt wordt, wordt de smaak zachter en meer uitgesproken, terwijl er ook een heerlijke zoetheid ontstaat. Gestoomde, gebakken of geroosterde prei behoudt zijn zoete en delicate smaak en zijn sappige textuur.

Prei kan ook rauw worden gegeten, vooral de jongere en zachtere delen van de plant. Rauwe prei heeft een knapperige textuur en een milde uiensmaak, waardoor het een geweldige toevoeging is aan salades en rauwkostgerechten.

Wat de bladeren betreft, hebben de donkergroene delen van prei meestal een iets sterkere smaak en kunnen ze een licht bittere noot hebben. Deze bladeren worden vaak gebruikt om soepen, bouillons en stoofschotels op smaak te brengen, waardoor het gerecht meer diepte krijgt.

Gezond

Prei is een goede bron van foliumzuur, een bron van voedingsvezels, thiamine, vitamine B6, vitamine C, en bevat een aanzienlijke hoeveelheid kalium.

Recepten met Prei als ingrediënt

Gerelateerde Groenten