🚧 We hebben een nieuwe website. Heb je een tip? Vertel het ons.
DeKookClub logo

Peterselie

Peterselie is een veelzijdig kruid en kan worden gebruikt in een groot aantal gerechten, waaronder salades, groenten, soepen, stoofschotels, dressings, vlees- en visgerechten. Als je peterselie in een gerecht doet, dan is het beter om het aan het einde van het koken toe te voegen, omdat de smaak anders minder wordt. Italiaanse peterselie heeft een soortgelijke smaak als gewone peterselie, maar de blaadjes zijn plat, niet gekruld, en ze lijken een beetje op korianderblaadjes.

Bewaren

Om peterselie te bewaren vul je een glas gedeeltelijk met water en zet de stengels van de kruiden in het water. Net zoals je dat met een bloemen zou doen.

Schoonmaken

Het is aan te raden de peterselie pas de wassen met water als je ze daadwerkelijk gaat gebruiken in een gerecht. Zo blijft de smaak behouden en blijft de kruiden vers.

Je kunt peterselie schoonmaken onder een stromende kraan met water of door te spoelen in een bakje water.

Bereiden

Haal de blaadjes peterselie van de steeltjes. Neem alleen de hoeveelheid blaadjes die je nodig hebt voor het recept. Verwijder eventuele grotere stengels peterselie die in je snijwerk terecht zijn gekomen. Hak het grof of fijn, afhankelijk van het recept.

Smaak

Peterselie heeft een verfrissende en licht prikkelende smaak, met heldergroene noten en een subtiel pepertje.

In zijn rauwe vorm heeft peterselie een frisse en scherpe smaak, met een subtiele zoetheid en een vleugje scherpheid. De smaak is niet overheersend, maar eerder subtiel en evenwichtig, waardoor peterselie een veelzijdig kruid is dat goed samengaat met een verscheidenheid aan ingrediënten.

Wanneer peterselie wordt gekookt of toegevoegd aan gerechten zoals soepen, sauzen, salades en stoofschotels, vermengt de smaak van peterselie zich met andere ingrediënten om een subtiele maar aanwezige smaak aan het gerecht te geven. Peterselie wordt vaak gebruikt als garnering, vooral in de mediterrane keuken, waar het een essentiële specerij is in gerechten zoals tabbouleh, gremolata en pesto.

Peterselie kan vers of gedroogd gebruikt worden, hoewel verse peterselie vaak een sterkere smaak en aroma heeft. Het is een veelgebruikt kruid in veel culinaire tradities over de hele wereld vanwege zijn verfrissende smaak en veelzijdigheid.

Gezond

Peterselie is rijk aan vitamine A, vitamine C en vitamine K. Het bevat ook antioxidanten, folium, ijzer en voedingsvezels.

Recepten met Peterselie als ingrediënt

Gerelateerde Kruiden en specerijen