🚧 We hebben een nieuwe website. Heb je een tip? Vertel het ons.
DeKookClub logo

Flespompoen

Flespompoenen hebben een roombeige, dunne schil en een langwerpige vorm die aan één kant dikker is. De schil van de flespompoen voelt glad aan en heeft altijd een beige tot gele kleur. De kleur van de pompoen wordt dieper naarmate hij langer rijpt. Ze hebben oranje vruchtvlees en een zoete nootachtige smaak die varieert afhankelijk van het ras, de omstandigheden waarin de plant heeft gegroeid en het seizoen.

Bewaren

Flespompoenen zijn goed houdbaar buiten de koelkast (1-2 maanden). Als je de pompoen al aangesneden hebt is het raadzaam om hem in de koelkast te bewaren. Je kunt de pompoen dan ongeveer nog 3 dagen bewaren.

Schoonmaken

Zowel de schil als het vruchtvlees van de flespompoen kan worden bereid. Begin met het wassen van de flespompoen onder de kraan. Verwijder de zaden en bewaar deze. De pompoen zaden kun je eventueel geroosterd gebruiken in bijvoorbeeld salades.

Flespompoenen kun je bakken, roosteren of koken.

Bereiden

Flespompoenen en andere pompoenen zijn door elkaar te gebruiken in soortgelijke recepten. Bepaalde pompoen soorten hebben een zeer taaie schil die moeilijk te snijden is, waardoor ze gekookt kunnen worden met de schil erop en daarna kan het vruchtvlees verwijderd worden.

Voor flespompoenen met een zachtere schil: snij doormidden, verdeel vervolgens in partjes, verwijder de zaden, snij naar behoefte en snij de schil eraf indien nodig. Koken tot ze gaar zijn.

Om in zijn geheel te bakken: doorboor de schil of snijd het steelgedeelte van de pompoen uit en verwijder de zaden. Plaats het steelgedeelte terug en bak de flespompoen gaar in de oven.

Om te vullen: verwijder het bovenste steeluiteinde, lepel de zaden eruit, vul naar wens, plaats het steeluiteinde terug en bak in de oven tot de pompoen zacht aanvoelt.

Smaak

Flespompoen heeft een zoete, nootachtige smaak met een aardse ondertoon. Deze soort pompoen wordt vaak gewaardeerd om zijn romige, zachte textuur, die rijk en fluweelachtig wordt als hij wordt gekookt.

De zoetheid van flespompoen komt vooral tot zijn recht als hij wordt geroosterd, gebakken of gestoomd. Door zijn milde smaak en boterachtige textuur combineert flespompoen goed met verschillende kruiden en specerijen, waardoor het een veelzijdig ingrediënt is in een breed scala aan gerechten.

Gezond

Pompoen is een goede bron van vitamine A en vitamine C, een bron van voedingsvezels, vitamine E en pantotheenzuur, en bevat een aanzienlijke hoeveelheid kalium.

Recepten met Flespompoen als ingrediënt

Gerelateerde Groenten