🚧 We hebben een nieuwe website. Heb je een tip? Vertel het ons.
DeKookClub logo

Dille

Dille is een gemakkelijk te vinden en veel gebruikt kruid dat deel uitmaakt van de familie van de selderij. Dille komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied, maar kan in de meeste delen van de wereld worden geteeld. Het veerachtige kruiden wordt vaak toegevoegd aan salades of soepen, of gebruikt als garnering.

Bewaren

Het bewaren van dille gebeurt meestal in de koelkast. Voordat je de dille in de koelkast bewaard, moet je deze niet wassen. In plaats daarvan was je de dille vlak voordat je hem gaat gebruiken. Dit helpt voorkomen dat de dille begint te verwelken door te veel vocht. Als je je eigen dille kweekt en er zitten insecten of vuil in, was hem dan en droog de dille goed.

Als je verse dille hebt die je snel wilt gebruiken, en je wilt de versheid zoveel mogelijk bewaren, bundel het dan en plaats het als een boeket in een kopje water. Zorg er dan wel voor dat je het water zo vers mogelijk houdt en ververs het telkens als je dille uit het boeket gebruikt.

Schoonmaken

Spoel de dille af onder koud water en droog deze met een schone theedoek of keukenpapier. Als je de dille al van tevoren bereidt, spoel je hem af en leg je hem op een schone theedoek. Bedek het kruid met een andere theedoek en rol het op. Zet de opgerolde dille maximaal vier uur in de koelkast. Het droge klimaat van de koelkast verwijdert het vocht uit de dille.

Bereiden

De bladeren en zaden van dille hebben een milde anijssmaak die vergelijkbaar, maar iets zoeter en geuriger is dan die van venkel. Serveer kleine hoeveelheden vers gehakte dille in visgerechten, bij augurken, bij gestoomde groenten, salades, soepen, eiergerechten en sauzen. Als verse dille niet beschikbaar is, gebruik dan venkel als vervanging.

Smaak

Dille heeft een verfrissende, kruidige smaak met heldere tonen van anijs en citroen. De smaak van dille wordt voornamelijk bepaald door de aanwezigheid van vluchtige oliën zoals carvon en limoneen, die verantwoordelijk zijn voor het kenmerkende aroma en de smaak.

In onbewerkte vorm heeft dille een levendige en kruidige smaak, met een subtiele zoetheid en een verfrissend citroenaroma. De smaak is niet overheersend, maar eerder delicaat en subtiel, waardoor dille een veelzijdig kruid is dat goed samengaat met een verscheidenheid aan ingrediënten.

Bij het koken of toevoegen aan gerechten zoals vis, salades, sauzen en soepen vermengt de smaak van dille zich met de andere ingrediënten om een subtiele maar aanwezige smaak aan het gerecht te geven. Dille kan zowel vers als gedroogd worden gebruikt, hoewel verse dille vaak een sterkere smaak en aroma heeft.

Dille wordt vaak geassocieerd met de Scandinavische en Oost-Europese keuken, waar het een essentiële specerij is in gerechten zoals gravlax, aardappelsalade en ingemaakte groenten. Het wordt ook veel gebruikt in de mediterrane keuken, waar het een verfrissend en aromatisch element toevoegt aan gerechten zoals tzatziki en tomatensalade.

Gezond

De hoeveelheden waarin dille wordt geconsumeerd zijn klein, omdat de hoeveelheid in maaltijden klein is. Toch kan zelfs één lepel dille aanzienlijk bijdragen aan je aanbevolen dagelijkse inname van bepaalde voedingsstoffen zoals calcium en vitamine A.

Recepten met Dille als ingrediënt

Gerelateerde Kruiden en specerijen