🚧 We hebben een nieuwe website. Heb je een tip? Vertel het ons.
DeKookClub logo

Broccoli

De broccoli is familie van de bloemkool. Niet een verre achterneef, maar zeer waarschijnlijk de vader of de moeder van de bloemkool. Vergeleken met bloemkool is de smaak wat pittiger, en uiteraard ook groener dan die van de bloemkool. Het is een makkelijke groente die bij heel veel gerechten past. Broccoli is een winterharde groente van de koolfamilie die rijk is aan vitamine A en D en ook veel IJzer bevat. Broccoli ontwikkelt zich het best tijdens de koele seizoenen van het jaar.

Bewaren

Verse broccoli is mooi van kleur en de minuscuul kleine bloemknopjes zijn gesloten. Bewaar broccoli in de verpakking in de groentelade van de koelkast. Niet te lang, want dan verandert de fijne broccolismaak in een sterke koolsmaak.

Schoonmaken

Snijd de roosjes van de stronk. Snijd een stukje van de onderkant van de stronk en schil de stronk met een dunschiller of scherp mesje. Snijd de stronk in plakjes of blokjes. Panklare broccoli kan direct in de pan.

Bereiden

Koken: in een bodempje water met wat zout op laag vuur. Kooktijd circa 5 minuten.

Roerbakken: in een klein beetje olie op matig hoog vuur. Roerbaktijd circa 5 minuten.

Kook de broccoliroosjes in een laagje water met zout in circa 5 minuten beetgaar.

Giet de broccoli in een vergiet af en laat de groente goed uitlekken. Schep de groente in een schaal. Eventueel kan je een beetje olijfolie en versgemalen peper toevoegen.

Smaak

Broccoli heeft een unieke smaak, vaak omschreven als aards en licht bitter, maar toch fris en knapperig. 

De smaak kan variëren afhankelijk van hoe het wordt bereid. Gekookte broccoli kan een zachtere, zoetere smaak hebben, terwijl geroosterde broccoli een nootachtige smaak kan hebben. Als je broccoli blancheert, behoudt het meestal zijn knapperige textuur en frisse smaak. 

Broccoli neemt ook goed andere smaken en specerijen op, waardoor het in veel gerechten gebruikt kan worden.

Gezond

Broccoli, bekend om zijn grote voedingswaarde, biedt een breed scala aan gezondheidsvoordelen.

Een van de redenen waarom broccoli zoveel verschillende lichaamsfuncties blijkt te versterken is de antioxiderende uitwerking op de gezondheid van de cellen. Er zitten hoge concentraties antioxidanten in de roosjes, maar ook in de bladeren en stengels van de broccoli, dus gooi die niet weg als je je broccoli fijnhakt voor een roerbakgerecht of bijgerecht. En terwijl rauwe broccoli de grootste hoeveelheid glucosinolaten levert, lijkt gestoomde broccoli meer biologisch toegankelijke antioxidanten te leveren.

Recepten met Broccoli als ingrediënt

Gerelateerde Groenten