🚧 We hebben een nieuwe website. Heb je een tip? Vertel het ons.
DeKookClub logo

Boerenkool

Boerenkool is een traditionele wintergroente. Een stevig en goed vullende groenten voor in de donkere en koude wintermaanden. Toch kan je er veel meer mee maken dan enkel stamppot. Boerenkool is bijvoorbeeld heerlijk in de zomer in smoothies.

Soorten

Er zijn veel soorten boerenkool te verkrijgen en ze kunnen een korte, middellange of lange steel hebben met verschillende bladtypes en kleuren.

Bewaren

Kies boerenkool met knapperige groene bladeren met stevige stelen.

Bewaar de boerenkool in een papieren zak op een koele plaats.

Schoonmaken

Verwijder losse en verkleurde bladeren. Bladeren van de steel verwijderen, goed wassen, eventueel versnipperen of grof hakken.

Gesneden boerenkool uit de winkel is klaar voor gebruik.

Bereiden

Boerenkool is een veelzijdige groente die in allerlei gerechten kan worden gebruikt. Je kunt ze gebruiken in smoothies of versnipperde bladeren toevoegen aan aardappelpuree, roerbak gerechten, soepen, pasta of taarten. Bak of droog boerenkool voor een knapperige snack. Gebruik jonge malse boerenkool blaadjes in salades.

Smaak

Boerenkool heeft een kenmerkende smaak, die vaak wordt omschreven als aards, pittig en licht bitter. De smaak van boerenkool wordt intenser naarmate de bladeren ouder worden, maar over het algemeen blijft het een stevige groente met een kenmerkende smaak.

Als boerenkool wordt gekookt, worden de bladeren zachter en verliest het wat van zijn bitterheid terwijl het zijn aardse smaak behoudt. Het kan ook rauw worden gegeten in salades, waar het zijn knapperige textuur en iets scherpere smaak behoudt.

Gezond

Boerenkool is een van de meest voedingsrijke groenten. Het is een goede bron van foliumzuur, vitamine A (uit bètacaroteen) en vitamine C, een bron van voedingsvezels, niacine, vitamine B6, calcium en mangaan, en bevat een aanzienlijke hoeveelheid kalium.

Recepten met Boerenkool als ingrediënt

Gerelateerde Groenten